Skip to main content

ΕΡΕΥΝΑ

Ένας από τους βασικούς στόχους του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής είναι να αποτελέσει πόλο ερευνητικής αριστείας και καινοτομίας. Πάγια επιδίωξη του Τμήματος ΜΒ&Γ αποτελούν: η αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού των μελών ΔΕΠ, η ανάπτυξη και ενίσχυση ερευνητικών συνεργασιών με την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, με την οποία απαρτίζει Σχολή Επιστημών Υγείας αλλά και με άλλα Τμήματα του ΔΠΘ, η διατήρηση και η ενίσχυση συνεργασιών με Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού και η παραγωγική σύμπραξη με τη Βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο.

Η έρευνα που εκπονείται στο ΤΜΒΓ επικεντρώνεται στην μελέτη βιολογικών φαινομένων και μηχανισμών στο μοριακό και γενετικό επίπεδο και κινείται σε τρεις κύριους άξονες: τη Βιοϊατρική με έμφαση στις ανθρώπινες ασθένειες, τη Βιοτεχνολογία με έμφαση στην εφαρμοσμένη μικροβιολογία και στα φυσικά προϊόντα και την Μοριακή Αγροβιολογία με έμφαση στη μοριακή βιολογία εντόμων και μικροοργανισμών. Σημαντική θέση κατέχουν επίσης επιμέρους ερευνητικές δραστηριότητες μελών ΔΕΠ στους τομείς της Βιοπληροφορικής, της Υπολογιστικής και Δομικής Βιολογίας, της Οικολογίας/Βιοποικιλότητας και της Φαρμακευτικής/Θεωρητικής Χημείας. Τέλος, εξειδικευμένη έρευνα στον τομέα της Συμβουλευτικής και της Διαχείρισης της Σταδιοδρομίας συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα των αποφοίτων του Τμήματος ΜΒ&Γ και άλλων βιοεπιστημόνων.

Η έρευνα στο Τμήμα ΜΒ&Γ υποστηρίζεται από Ευρωπαϊκά (FP7, COST), Εθνικά (ΓΓΕΤ, Υπουργεία, Ίδρυμα Λάτση) και Διακρατικά (Διασυνοριακά Προγράμματα INTERREG, Διμερείς Συνεργασίες) ανταγωνιστικά προγράμματα των μελών ΔΕΠ Ταυτόχρονα, δωρεές από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ή ανεξάρτητους οργανισμούς (EMBL, Αθήνα 2004, Ίδρυμα Μποδοσάκη) έχουν ενισχύσει τις ερευνητικές υποδομές του. Στο πλαίσιο αυτό την τελευταία πενταετία τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ΜΒ&Γ έχουν προσελκύσει χρηματοδότηση περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής συμμετέχει σε 6 από τις 8 Εθνικές Ερευνητικές Υποδομές Βιοεπιστημών που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Εθνικού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών. Στον Εθνικό Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών έχουν ενταχθεί 20 Υποδομές που χαρακτηρίζονται από επιστημονική και τεχνολογική αριστεία. Η χρηματοδότηση των Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να προσφέρει σημαντική αναβάθμιση του ερευνητικού έργου του Τμήματος ΜΒ&Γ μέσω της απόκτησης νέου εξοπλισμού και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ - ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ

Επικοινωνία

Πανεπιστημιούπολη,
περιοχή Δραγάνα, 68100 Αλεξανδρούπολη
Tηλέφωνο: 25510 30610

 

Copyright © 2013 - 2024 Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Δ.Π.Θ.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.